In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre utilizarea semnaturii electronice. Ea este un set de date de identificare a posesorului, integrate in documentele si mesajele transmise prin internet.
Semnatura electronica cu valoare legala este cea realizata prin intermediul certificatelor digitale calificate.
Aceasta este legata in mod unic de semnatar, asigura identificarea acestuia, este creata prin mijloace controlate exclusiv de catre semnatar si este legata de datele in forma electronica, Â raportandu-se la acestea de asa maniera incat orice modificare ulterioara adusa acestora este identificabila.
Semnatarul este persoana care detine dispozitivul de creare a semnaturii electronice si actioneaza in nume propriu sau in numele unei alte parti.
Verificarea documentelor cu semnatura electronica are doua aspecte: verificarea faptului ca documentele nu au fost modificate si verificarea validitatii certificatelor prin care a fost creata semnatura electronica.
Certificatul digital prin care se creaza semnatura electronica reprezinta actul de identificare al posesorului in spatiul virtual. Acesta, alaturi de tehnologia pki ofera garantia ca o anumita actiune pe internet a fost efectuata de o anumita persoana, masina sau server web.
Garantia este data de faptul ca certificatul are semnatura electronica a autoritatii emitente, al carei certificat are la randul lui semnatura electronica a unei alte autoritati, luand nastere asa-numita âierarhie de incredereâ.
In tara noastra, statutul semnaturii electronice este reglementat de legea 455/2001. Aceasta stabileste regimul juridic al semnaturii electronice si al inscrisurilor in forma electronica, precum si conditiile furnizarii serviciilor de certificare a semnaturii electronice.
Certificatul digital calificat are pretul de 47 de euro plus tva si are termen de valabilitate un an de zile. La reinnoirea perioadei costul scade la 30 de euro plus tva.