Medicii si mijloacele electronice

Raportarea electronica CNAS este fara indoiala o schimbare majora  in lumea medicala fiind considerata o masura destinata sa simplifice relatia dintre medici si aceasta institutie. Integrarea in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) constituie principalul motiv al instituirii raportarii electronice CNAS.

Din data de 1 iunie anul curent, toti medicii, farmacistii si ceilalti furnizori de servicii medicale au obligatia sa isi faca raportarile catre CNAS in forma electronica, utilizand un certificat digital calificat emis de una dintre companiile autorizate de pe piata romaneasca. Menirea SIUI este aceea de a asigura colectarea si procesarea datelor din tot sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania. SIUI este organizat dupa o structura ierarhica in al carei varf se gaseste CNAS care colecteaza si proceseaza datele la nivel national, urmata de Casele de Asigurari Sociale de Sanatate si furnizorii de servicii medicale, medicii si ceilalti, ei aflandu-se la baza acestui sistem.

CNAS a pus la dispozitia celor interesati versiunile actualizate de raportare electronica CNAS chiar pe pagina sa de web .

Un certificat calificat necesar pentru o raportare electronica CNAS se poate cumpara de medici si celalalte categorii interesate la pretul de 47 de euro plus TVA, avand un termen de valabilitate de un an de zile. In cazul prelungirii contractului pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Pe langa raportarea electronica CNAS, aplicabilitatile unui certificat calificat sunt multiple, mai multe institutii publice percepandu-l cetatenilor pentru depunerea mai multor tipuri de declaratii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?