Declaratia 112

Declaratia cu privire la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate a intrat in vigoare incepand cu data de 07 februarie anul curent.

Aceasta se depune in mod obligatoriu de catre toti contribuabilii care au calitatea de angajator. Obligatia de a depune corect o declaratie unica revine in exclusivitate contribuabilului. Declaratia 112  se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face depunerea.

In prima luna majoritatea persoanelor vizate au preferat sa depuna formularul declaratie unica in ultimele zile ale intervalului legal prevazut de lege. Acesta este motivul pentru care Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost nevoita sa suplimenteze numarul ghiseelor acreditate pentru aceasta operatiune.

In momentul de fata o declaratie 112 poate fi depusa la ghiseele administratiilor financiare cat si in format electronic, lucru dealtfel recomandat de autoritati. Dupa data de 1 iulie declaratia unica se va depune doar online, prin intermediul unui certificat digital calificat. Contribuabilii ce nu depun la timp declaratia unica risca amenzi cuprinse intre 500 si 1000 de lei pentru persoanele fizice si intre 1000 si 5000 de lei pentrui persoanele juridice. In urma nedepunerii in repetate randuri a declaratiei unice contribuabilul in cauza poate fi declarat inactiv.

O declaratie unica se completeaza si se valideaza utilizand programele de asistenta puse la dispozitie gratuit de unitatile fiscale. Certificatul digital prin care se poate depune o declaratie 112 se poate achizitiona la pretul de 47 de euro plus TVA si are un termen initial de valabilitate de un an.

Lasă un răspuns