Noile declaratii fiscale

In Romania, depunerea declaratiilor fiscale a constituit de foarte multa vreme o operatiune extrem de complicata care necesita foarte mult timp. In scopul depasirii acestei stari, autoritatile incearca modernizarea depunerii declaratiilor fiscale prin introducerea folosirii pe scara larga a mijloacelor electronice de transmitere a datelor.

Institutii ale statului cum sunt Agentia Nationala de AdministrareFiscala, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau Inspectoratul Teritorial de Munca au introdus deja folosirea documentelor electronice in practica lor curenta.

Momentul cheie in modificarea depunerii declaratiilor fiscale il constituie Ordinul ANAF cu numarul 2520 din octombrie 2010 care ii obliga pe toti contribuabilii mijlocii si mari sa isi depuna declaratiile prin mijloace electronice, utilizand un certificat digital calificat. Prima categorie direct vizata de aceasta masura au fost contabilii care pot depune declaratii fiscale cu un singur certificat digital pentru un numar nelimitat de firme.

Conditiile emiterii si utilizarii certificatului digital sunt stipulate in Legea 455 din 2001. Potrivit legii certificatul trebuie sa intruneasca o serie de conditii legate in principal de mentionarea unor anumite informatii referitoare la autoritatea emitenta, semnatar si conditiile folosirii certificatului.

Un alt document care modifica radical depunerea declaratiilor fiscale este Formularul 112, cunoscut mai ales sub numele de Declaratie Unica. Acesta unifica alte 5 declaratii importante, iar din luna iulie se va putea depune doar online.

Certificatul pentru depunerea declaratiilor fiscale online poate fi procurat la pretul de 47 de euro fara TVA si este valabil pe o perioada de un an de zile. Dupa reinnoirea termenului pretul scade la 30 de euro fara TVA.

Lasă un răspuns