De la 1 iulie doar online

Termenul limita este cert – incepand cu data de 1 iulie orice declaratie unica va putea fi depusa de catre categoriile vizate doar in format electronic.

Pentru acest lucru este necesara procurarea unui certificat digital calificat de la unul dintre furnizorii autorizati. Aceasta declaratie unica se depune incepand cu luna ianuarie a acestui an si se refera la plata contributiilor sociale si evidenta persoanelor asigurate.

Pana in prezent, declaratia unica s-a depus atat la ghiseele adeministratiilor financiare cat si online, prin utilizarea certificatului calificat. Acest document are meritul de a simplifica fiscalitatea romaneasca, inlocuind alte 5 documente precedente, care inainte mergeau la Casele de Asigurari si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Este asadar un pas important in directia debirocratizarii serviciilor publice si eficientizarii lor.

Intreprinzatorii care au preferat in ultimile luni sa depuna declaratia unica la ghiseele ANAF au putut constata aglomeratia de nedescris, mai ales ca cei mai multi dintre contribuabili au preferat sa faca depunerea in ultimile zile ale intervalului legal prevazut de lege.

Acest lucru se va schimba in perioada imediat urmatoare deoarece incepand cu data de 1 iulie intra in vigoare hotararea ANAF cu privire la depunerea declaratiei unice doar in format electronic.

Este important de stiut faptul ca orice declaratie unica nedepusa la timp atrage pentru contribuabilul in cauza amenzi contraventionale cuprinse intre 500 si 1000 de lei pentru persoanele fizice, si intre 1000 si 5000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?