Noua raportare CNAS – obligatorie!

Au ramas mai putin de 15 zile pana la momentul in care medicii vor trebui sa realizeze prima raportare electronica CNAS.

Devin asadar obligatorii prevederile Ordinului emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in urma cu cateva luni. Obligati sa depuna aceasta raportare electronica CNAS nu sunt doar medicii, ci si farmacistii si ceilalti furnizori de servicii medicale.

CNAS a luat aceasta masura in vederea integrarii in Sistemul Informatic Unic Integrat. Consortiul ce lucreaza la realizarea SIUI este format din: Serviciul de Transmisiuni Speciale pentru servicii de telecomunicatii, Hewllet-Packard in calitate de integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica si SIVECO Romania, ce asigura proiectarea, dezvoltarea si instalarea aplicatiilor informatice. Versiunile actualizate de raportare electronica CNAS se gasesc pe pagina de web a acestei institutii.

Orice raportare electronica CNAS se realizeaza utilizand o semnatura electronica creata prin intermediul unui certificat digital calificat emis de unul dintre furnizorii acreditati.

Acest certificat calificat va fi utilizat de catre toti contribuabilii cu statutul de angajator incepand cu data de 1 iulie anul curent, cand Formularul 112 se va depune doar in format electronic. Folosind un certificat calificat se poate semna orice fel de document in format electronic.

La momentul actual, sunt mai multe institutii publice in relatia cu care cetatenii pot folosi semnatura electronica emisa printr-un certificat calificat. Din punct de vedere legal semnatura creata printr-un certificat digital are aceasi valoare cu a semnaturii olografe aplicata unui document din hartie.

 

Lasă un răspuns