Semnam electronic – mai eficient, mai modern, mai comod

Semnatura digitala este folosita in prezent de un numar considerabil de contribuabili mari si mijlocii din tara noastra. Cei mai multi dintre ei si-au achizitionat certificatul digital necesar pentru crearea de semnatura digitala incepand cu luna noiembrie a anului 2010.

Acest lucru se datoreaza ordinului ANAF numarul 2520 ce prevedea depunerea declaratiilor fiscale de catre toti intreprinzatorii mari si mijlocii in format electronic. Drept urmare, o serie de declaratii fiscale s-au putut depune in format electronic. Printre acestea enumeram: Declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100), Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Formular 102), Declaratia rectificativa (Formular 710), Declaratia cu privire la accize (Formular 103), Declaratia cu privire la impozitul pe profit (Formular 101), Decontul de tax ape valoare adaugata (Formular 300), Decontul privind accizele (Formular 120).

Dupa aceasta a fost introdus Formularul 112 sau declaratia unica, referitoare la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Acest document este obligatoriu, iar din luna iulie se va depune doar in format electronic, asadar prin utilizarea de semnatura digitala.

Totodata, conform unui ordin emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, incepand cu data de 1 iunie toti medicii, farmacistii si furnizorii de servicii si echipamente medicale vor trebui la randul lor sa utilizeze semnatura digitala pentru a-si realiza raportarile catre Casele de Asigurari in forma electronica. In acest moment, exista oferte speciale pentru medici in vederea achizitionarii certificatului digital necesar crearii de semnatura digitala.

Lasă un răspuns