Eficientizarea comunicarii

Certificatul digital calificat este un document prin intermediul caruia posesorul se identifica in spatiul virtual, permitand o identificare sigura pe internet.

Un certificat digital calificat  are semnatura electronica a autoritatii de certificare, iar certificatul acesteia are la randul sau semnatura unei alte autoritati formandu-se in acest fel ceea ce se numeste ierarhia de incredere.

Legea 455 din 2001 este cea care reglementeaza utilizarea certificatului digital calificat. Potrivit legii acesta trebuie sa indeplineasca criteriul indicarii anumitor date, cum ar fi: numele posesorului  alaturi de alte informatii specifice in masura in care sunt relevante, faptul ca certificatul s- a eliberat cu titlu de certificat calificat, datele de identificare ale furnizorului de servicii de certificare alaturi de cetatenia acestuia, în cazul persoanelor fizice, respectiv nationalitatea acestuia, in cazul persoanelor juridice, codul personal de identificare al semnatarului, datele de verificare a semnaturii corespunzatoare celor de creare,  aflate sub controlul unic al semnatarului.

Primii care au fost nevoiti sa isi achizitioneze certificatul digital calificat au fost contabilii, ca urmare a ordinului ANAF numarul 2520 din octombrie 2010.

Potrivit hotararii ANAF toti contribuabilii mari si mijlocii, definiti dupa prevederile legale in vigoare sunt obligati sa isi depuna declaratiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, folosind Sistemului Electronic National.

Incepand cu luna aceasta medicii sunt obligati sa isi faca raportarile catre CNAS in format electronic, fiind asadar necesar sa isi procure si ei un certificatul digital calificat.

Certificatului digital calificat poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA si este valabil un an de zile. Pretul scade la 30 de euro plus TVA in momentul reinnoirii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?