O declaratie fiscala binevenita

Declaratia unica a intrat in vigoare in urma cu doua luni si cuprinde informatii privind plata contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, astfel incat declaratia inlocuieste cinci documente, care se depuneau separat la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Toti contribuabilii mijlocii si mari trebuie sa depuna declaratia unica la administratia financiara de care apartin , sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice, ori in forma electronica, accesand portalul e-Romania.

In data de 4 aprilie a fost actualizat softul de incarcare si validare de date, inclusiv pentru declaratiile de rectificare pentru lunile ianuarie si februarie.

Persoanele care depun delaratia unica la ghiseu trebuie sa se prezinte la administratiile financiare cu formularul 112 semnat si stampilat conform legii, insotit de declaratia in format electronic, pe CD.

Declaratia unica aflata pe CD trebuie sa cuprinda declaratia cu privire la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit, evidenta nominala a persoanelor asigurate si anexele.

Daca in urma verificarii facuta la ghisee se identifica erori din motive tehnice sau existenta unor date incorecte, persoanele in cauza sunt oblugate sa prezinte formatul electronic al declaratiei, completat corect si intr-o forma care sa poata fi prelucrata, in termen de  3 zile.

ANAF a luat decizia ca incepand cu data de  1 iulie, declaratia unica sa se depuna doar in format electronic, folosindu-se un certificat digital calificat.

 

 

Lasă un răspuns