Cateva informatii despre certificatul digital

Se preconizeaza faptul ca in viitorul apropiat certificatul digital calificat va deveni un lucru folosit in mod curent de cea mai mare parte a contribuabililor romani.

Introducerea certificatului digital calificat are la baza nevoia de a moderniza administratia publica  si de a da un plus de eficienta, siguranta si calitate comunicarii electronice.

Certificatul digital calificat serveste drept act de identificare al posesorului sau in mediul virtual. Un astfel de certificat, impreuna cu tehnologia PKI garanteaza faptul ca o anumita masina ori persoana a savarsit o anumita actiune in mediul virtual.

Certificatul digital calificat se emite in baza Legii 455 din 2001, cunoscuta sub numele de “Legea semnaturii electronice”. In acest text legislativ sunt prevazute regimul juridic al inscrisurilor electronice si conditiile furnizarii serviciilor de certificare.

Ceea ce se numeste semnatura electronica se prezinta sub forma unui set de date creat in exlusivitate de catre titular servind drept mijloc de identificare.

Un certificat digital calificat trebuie sa indeplineasca anumite conditii prevazute de Legea 455. In primul rand el trebuie sa mentioneze anumite informatii, precum datele de identificare ale furnizorului, cetatenia in cazul persoanelor fizice si nationalitatea in cazul celor juridice si faptul ca certificatul a fost emis cu titlul de certificat calificat. Numele ori pseudonimul trebuiesc clar specificate alaturi de alte date personale acestuia in masura relevantei lor in raport cu scopul emiterii certificatului. Acelasi lucru este valabil si pentru datele de verificare a semnaturii, corespunzatoare celor prin care ea a fost creata si care se afla exculsiv sub controlul semnatarului.

In masura in care exista limite ale utilizarii certificatului ori limite valorice ale tranzactiilor in care este folosit, acestea trebuiesc la randul lor mentionate.

Lasă un răspuns