Formularul 112

Declaratia 112 se depune deja de cateva luni, din ce in ce mai multi contribuabili obisnuindu-se deja cu sistemul electronic de depunere a declaratiei.

Intarzierea depunerii declaratiei unice este sanctionata de catre autoritati cu amenzi contraventionale cuprinse intre 500 si 1000 de lei pentru persoanele  fizice, respectiv intre 1000 si 5000 de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, in urma nedepunerii in repetate randuri a declaratiei unice, contribuabilul in cauza este declarat inactiv.

Intru-cat declaratia 112 se depune numai in format electronic de la 1 iulie 2011, toti cei care depun declaratia unica si-au procurat deja un certificat digital calificat.

Un astfel de certificat digital este util in vederea semnarii oricarui document in forma digitala. El poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA, avand o perioada de valabilitate de un an de zile. La reinnoirea certificatului digital are loc o scadere semnificativa a costului, acesta ajungand la 30 de euro plus TVA.

Declaratia unica a fost adoptata in scopul simplificarii birocratiei din aceasta cauza ea fiind intampinata cu incredere atat de mediul politic cat si de cel de afaceri. Este de remarcat faptul ca pe viitor se asteapta si alte masuri ale guvernului menite sa modernizeze institutiile publice.

 

Lasă un răspuns