Semnatura electronica in SEAP

Documentele pe care ofertantii le incarca in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) trebuie semnate electronic indiferent de tipul lor. Potrivit H.G. nr 801/2011, incepand din 26 septembrie 2011, inainte sa incarce documentele in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), autoritatile contractante trebuie sa le semneze electronic si sa le transmita la ANRMAP pentru verificare.

Pentru a semna electronic documentele, operatorii SEAP vor folosi:

  • un certificat digital emis de o autoritate de certificare recunoscuta conform legii semnaturii electronice nr. 455/2001 si normelor de aplicare a acesteia precum si Ordinelor ministrului comunicat›iilor s™i societat›ii informat›ionale numerele 473/2009 si 1000/2010
  • o aplicatie de semnatura electronica.

Pot fi semnate electronic documente de orice fel – .doc, .txt, .pdf etc., – iar fisierul rezultat in urma aplicarii semnaturii electronice va avea extensia .p7s. Procedura de semnare a unui document electronic este descrisa pe larg in documentatia aplicatiei de semnatura electronica.

Dupa semnarea documentului, fisierul cu extensia .p7s rezultat va trebui incarcat in SEAP. Pentru incarcarea acestor documente in sistem trebui respectata procedura publicata pe portalul e-licitatie.ro.

Pentru a putea semna electronic documentatia pentru SEAP, este necesara achizitia unui kit de semnatura electronica de la un furnizor acreditat de servicii de certificare. Kitul este compus dintr-un certificat digital calificat, un dispozitiv criptografic (token) pe care este este stocat certificatul digital si un CD care contine aplicatia de semnare si manualele de utilizare.

Folosind certificatul digital se pot transmite online declaratiile si bilanturile la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru un numar nelimitat de societati sau se poate folosi in relatia cu Registrul Comertului (ONRC), Monitorul Oficial, Depozitarul Central, CNVM si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Cu acelasi certificat digital se pot semna electronic, cripta si trimite in deplina siguranta documente cu valoare legala de orice fel prin email partenerilor de afaceri.

Pretul pentru un pachet care contine certificatul digital calificat valabil timp de un an si dispozitivul criptografic pentru crearea semnaturii electronice (token) este de aproximativ 47 euro, fara TVA.

Cu certificatul digital se pot semna electronic un numar nelimitat de documente, indiferent de numele furnizorului certificatului digital.

Lasă un răspuns