Semnatura electronica in SEAP

Documentele pe care ofertantii le incarca in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) trebuie semnate electronic indiferent de tipul lor. Potrivit H.G. nr 801/2011, incepand din 26 septembrie 2011, inainte sa incarce documentele in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), autoritatile contractante trebuie sa le semneze electronic si sa le transmita la ANRMAP pentru verificare.

Pentru a semna electronic documentele, operatorii SEAP vor folosi:

 • un certificat digital emis de o autoritate de certificare recunoscuta conform legii semnaturii electronice nr. 455/2001 si normelor de aplicare a acesteia precum si Ordinelor ministrului comunicațiilor și societății informaționale numerele 473/2009 si 1000/2010
 • o aplicatie de semnatura electronica. Aplicatia de semnatura electronica poate fi achizitionata de la orice furnizor de servicii de certificare.

Pot fi semnate electronic documente de orice fel – .doc, .txt, .pdf etc., – iar fisierul rezultat in urma aplicarii semnaturii electronice va avea extensia .p7s. Procedura de semnare va fi descrisa pe larg in documentatia aplicatiei de semnatura electronica.

Dupa semnarea documentului, fisierul cu extensia .p7s rezultat va trebui incarcat in SEAP. Pentru incarcarea acestor documente in sistem trebui respectata procedura publicata pe portalul e-licitatie.ro

Folosind certificatul digital se pot transmite online declaratiile si bilanturile la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru un numar nelimitat de societati sau se poate folosi in relatia cu Registrul Comertului (ONRC), Monitorul Oficial, Depozitarul Central,  CNVM si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Cu acelasi certificat digital se pot semna electronic, cripta si trimite in deplina siguranta documente cu valoare legala de orice fel prin email partenerilor de afaceri.

In Romania exista trei furnizori acreditati de certificate digitale.

Preturile pentru un pachet care contine certificatul digital calificat valabil timp de un an si dispozitivul criptografic pentru crearea semnaturii electronice (token) sunt dupa cum urmeaza:

47 Euro + TVA la certSIGN. Livrarea prin curier rapid este gratuita si tot gratuit primiti, timp de un an, 60 de marci temporal pe luna.

47 Euro + TVA la Digisign, cu livrarea platita de client.

54 Euro + TVA la Trans Sped.

Reinnoirea certificatului digital costa 30 Euro + TVA.

Cu certificatul digital se pot semna electronic un numar nelimitat de documente, indiferent de numele furnizorului certificatului digital.

5 Raspunsuri la Semnatura electronica in SEAP

 1. Horghidan Neculai spune:

  Buna ziua!
  Sunt administratorul unei societati comerciale. Unitatea pe care o reprezint poseda certificat digital SEAP. Trebuie sa particip in curand la o procedura on-line in SEAP, in calitate de ofertant. Intrebarea mea este urmatoare: PENTRU A PARTICIPA LA ACEASTA PROCEDURA AM NEVOIE SI DE SEMNATURA ELECTRONICA?
  Va multumesc!

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Veti avea nevoie de kitul de semnatura electronica extinsa doar daca autoritatea contractanta cere in mod explicit in invitatia/anuntul de atribuire ca documentele ofertantilor trebuie sa fie semnate electronic.

   Daca autoritatea contractanta nu solicita acest lucru, nu veti avea nevoie de semnatura electronica. Dar, pentru a putea deschide documentele (in format p7m sau p7s) incarcate de autoritatea contractanta pe SEAP, va trebui sa folositi o aplicatie precum shellSAFE Verify. Aplicatia este gratuita.

 2. Marian D spune:

  Buna ziua!

  detin un certificat SEAP, am o semnatura electronica emisa pe numele directorului economic (nu este reprezentant legal). pot semna electronic documentele ce urmeaza sa le depun in SEAP cu acea semnatura electronica?

  Va multumesc!

 3. Mircea Hotea spune:

  Buna ziua,

  Certificatul Digital emis de SEAP pt. acces in sistem, poate fi folosit pentru semnarea electronica a documentelor?

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Puteti folosi certificatele de acces pe SEAP pentru a semna documente, insa semnatura pe care o creati pe baza acestor certificate nu va avea valoare legala si, prin urmare, nici documentele pe care le semnati nu vor avea acoperire legala. Acest lucru se datoreaza faptului ca IGCTI – emitentul certificatelor de inregistrare/acces pe SEAP – nu este acreditat ca furnizor de servicii de certificare in baza legii semnaturii electronice si nu indeplineste cerintele de la art.18-22 din aceasta lege.

   Daca doriti sa semnati electronic documente, va recomandam sa achizitionati un certificat digital calificat de la unul dintre furnizorii acreditati de servicii de certificare.

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poti utiliza aceste taguri HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>