Semnarea electronica a documentatiei pentru SEAP

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 801/2011, autoritatile contractante din SEAP trebuie, inainte de a publica invitatia/anuntul de participare, sa asigure ANRMAP accesul la documentatia de atribuire si notele justificative incarcate integral si semnate cu semnatura electronica extinsa.

Semnatura electronica extinsa este creata pe baza unui certificat digital calificat valabil emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare si generata cu ajutorul unui dispozitiv criptografic  de creare a semnaturii electronice.

Pentru a semna electronic documentele pe care urmeaza sa le transmita prin SEAP, operatorii SEAP vor folosi:

–   dispozitivul criptografic pentru crearea semnaturii electronice

–   aplicatia de semnare electronica oferita de furnizorul acreditat de servicii de certificare.

Cei trei furnizori acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped. Fiecare dintre acesti furnizori ei pune la dispozitia clientilor o aplicatie de semnatura electronica. Aplicatia de semnatura electronica de la certSIGN se numeste clickSIGN, Digi Signer la Digisign, iar cea de la Trans Sped Easy Sign.

Dupa instalarea dispozitivului criptografic (token), a certificatului digital si a aplicatiei de semnatura electronica si dupa conectarea token-ului la calculator, se procedeaza astfel:

  1. Se face click de dreapta pe documentul care se doreste a fi semnat electronic si se alege numele aplicatiei. Se va deschide aplicatia de semnatura electronica.
  2. Se selecteaza Digital signature (Semnatura electronica) si se face click pe butonul Next
  3. Se introduce parola in campul destinat parolei si se apasa Sign (semneaza electronic)
  4. Apoi se face click pe Next si pe Finish.

Documentul semnat electronic va avea extensia .p7s.

Modificarea documentului dupa ce a fost semnat electronic duce la anularea semnaturii electronice.

 

 

Lasă un răspuns