Reinnoirea certificatului digital

Potrivit legislatiei in vigoare, certificatul digital este valabil timp de un an. Pentru a putea semna electronic documente si in al doilea an, certificatul digital trebuie reinnoit.

Pretul pentru reinnoirea certificatului digital este de 30 de Euro, fara TVA.

Furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped, iar procedura de reinnoire a certificatului digital prezinta diferente, in functie de furnizor.

Certificatul digital de la certSIGN se reinnoieste prin mijloace electronice si nu este necesara prezenta clientului la sediul certSIGN ori la bancile partenere. Procedura de reinnoire este mai simpla decat cea pentru achizitionarea certificatului digital:

-           Clientul este contactat si primeste pe email documentele necesare – le completeaza si le trimite la certSIGN tot prin email,

–          Dovada platii se transmite pe email (scanata) sau prin curier (in original),

-          Dupa verificarea documentelor, certSIGN transmite clientului pe email ghidul si PIN-ul pentru reinnoire, cu ajutorul carora clientul isi reinnoieste singur certificatul digital

Pentru reinnoirea certificatului achizitionat de la Digisign, clientii trebuie:

-           Sa trimita prin curier la Digisign o copie a actului de identitate, dispozitivul criptografic si datele de facturare si , in cazul in care certificatul urmeaza a fi folosit in numele societatii, adeverinta corespunzatoare

-           Digisign transmite certificatul prin posta sau curier, iar cheltuielile de transport sunt suportate de catre client.

La reinnoirea certificatului de la Trans Sped, clientul trebuie:

-           Sa completeze documentul Declaratia / Acord intr-un exemplar

-          Sa trimita documentul Declaratia / Acord furnizorului prin posta clasica sau cea virtual ori sa-l duca personal la sediul acestuia.

-          Daca token-ul este transmis furnizorului, cheltuielile de transport sunt suportate de client.

Cu certificatul digital calificat pot fi semnate electronic si transmise online documente in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Monitorul Oficial. In relatia cu partenerii de afaceri, pot fi semnate electronic emailuri si documente cu valoare legala comod, rapid si in deplina siguranta: contracte, notificari, facturi, rapoarte financiare, comenzi, fotografii digitale.

 

Lasă un răspuns