Certificat digital simplu vs. certificat digital calificat

De cativa ani folosim servicii de tipul Internet Banking si e-payment pentru a cumpara din magazine virtuale si a plati facturile online, pentru a face donatii sau a participa la licitatii virtuale. Niciunul dintre aceste lucruri nu ar putea fi posibile daca nu ar exista certificatele digitale pentru server web (SSL). Ele garanteaza identitatea unui website, astfel incat persoanele care realizeaza tranzactii online pe diferite site-uri sa aiba certitudinea ca banii lor nu ajung in contul unui hacker.

Certificatul digital poate fi definit ca un act de identitate care identifica fara echivoc pe Internet un server sau o persoana.

Certificatele digitale care identifica o persoana (fizica sau juridica) sunt de doua feluri: simple si calificate. Cea mai importanta diferenta dintre ele este faptul ca certificatul calificat permite crearea semnaturii electronice cu valoare legala (extinsa), iar cel simplu nu.

Certificatul digital simplu este recomandat persoanelor care doresc sa cripteze informatiile pe care le transmit online partenerilor de afaceri. Semnatura electronica creata pe baza certificatului digital simplu nu are valoare legala si ca urmare ea nu poate fi folosita in relatia cu institutiile statului.

In schimb, folosind certificatul digital calificat, o persoana juridica sau fizica are identitate legala online si poate transmite in deplina siguranta documente si informatii cu valoare legala semnate electronic si/sau criptate. Pot fi transmise documente in relatia cu institutii precum ANAF, CNAS, ONRC, SEAP, Monitorul Oficial, CNVM sau cu partenerii de afaceri aflati la mii de kilometri distanta.

Certificatul digital calificat poate fi achizitionat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare. In Romania exista 3 astfel de furnizori, respectiv certSIGN, Digisign si Trans Sped.

Pretul unui certificat digital calificat valabil un an este de 47 de euro,  fara TVA la certSIGN si Digisign si de 54 Euro, fara TVA la Trans Sped. certSIGN il livreaza gratuit oriunde in tara si tot gratuit ofera 60 de marci temporale pe luna timp de un an si aplicatia clickSIGN pentru crearea semnaturii electronice.

 

Lasă un răspuns