Semnatura electronica cu valoare legala. Aspecte ecologice

Potrivit statisticilor furnizate de ONRC, in iunie 2011 in Romania existau aproximativ 639.000 de societati active. Daca nu ar exista certificatul digital, fiecare dintre aceste societati ar trebui sa depuna declaratiile fiscale in format pe hartie.

Declaratia  112 are doua pagini, ceea ce inseamna ca in fiecare luna aproximativ 1.300.000 de pagini ar fi trebuit depuse la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) doar pentru aceasta declaratie.

Potrivit unor date furnizate de WWF, dintr-un copac se fac aproximativ 8000 de pagini A4. Cu alte cuvinte, doar pentru transmiterea declaratiei 112 la ANAF, la nivel national ar fi trebuit sacrificati in jur de 165 de copaci pe luna, adica aproximativ  2000 de copaci pe an.

Certificatul digital calificat a eliminat aceasta nevoie de hartie. Declaratia 112 poate fi transmisa online, semnata electronic, fara a mai fi nevoie sa fie listata si transmisa fizic prin mijloace poluante (masina personala, taxi etc.) la sediul ANAF.

Si la fel ca declaratia 112, pe baza certificatului digital pot fi transmise online, semnate electronic, declaratiile 100, 101, 102, 103, 120, 130, 300, 301, 390 și 710 si documentele in relatia cu Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Monitorul Oficial și partenerii de afaceri.

Partenerilor de afaceri le pot fi transmise online documente de orice fel si e-mail-uri semnate electronic si/sau criptate, cu rapiditate si in siguranta totala: contracte, facturi, constatari, rapoarte, mostre etc.

E greu de aproximat cata hartie se economiseste si cati copaci sunt salvati prin simpla folosire a certificatului digital. Dar cum de copaci depinde calitatea aerului pe care il respiram, fiecare frunza conteaza.

Pretul unui kit de semnatura electronica care cuprinde certificatul digital calificat si token-ul, pe baza carora pot fi semnate timp de un an un numar nelimitat de documente, este de 47 de Euro, fara TVA, la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro fara TVA la Trans Sped.  certSIGN ofera gratis 60 de marci temporale pe luna, aplicatia de semnare electronica si livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara.

Lasă un răspuns