Ce faci daca uiti parola token-ului pe care este certificatul digital si nu mai poti semna electronic

Potrivit Legii nr. 455/2001, prin semnatura electronica extinsa se intelege acea semnatura care este legata in mod unic de semnatar si asigura identificarea sa, este legata de datele in forma electronica la care se raporteaza in asa fel incat orice modificare ulterioara a acestora este identificabila si este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar, pe baza unui token a carui parola este cunoscuta doar de titular.

Semnatura electronica extinsa este creata pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii ce certificare. In Romania sunt 3 astfel de furnizori: certSIGN, Digisign si Trans Sped. Pretul unui certificat calificat este de 47 de Euro, fara TVA, la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro, fara TVA,  la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara si ofera tot gratis 60 de marci temporale pe luna si aplicatia pentru creare semnaturii electronice.

Cu certificatul digital calificat pot fi semnate timp de un an un numar nelimitat de documente in relatia cu diverse institutii de stat si cu partenerii de afaceri, atata timp cat titularul cunoaste parola token-ului. Prin introducerea in mod repetat a unei parole gresite, token-ul se blocheaza, iar pentru a putea semna electronic documente in continuare, va fi necesara achizitionarea unui nou certificat digital.

De aceea se recomanda ca in cazul in care  titularul uita parola token-ului, sa contacteze serviciul de relatii clienti al furnizorului care a emis certificatul digital.

Un singur certificat digital calificat este suficient pentru transmiterea prin mijloace electronice a documentelor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), CNVM, Monitorul Oficial etc.

In plus, certificatul digital simplifica modul de lucru in mediul business. Documentele cu valoare legala pot fi transmise cu usurinta, oriunde si oricand in deplina siguranta cu minim de cheltuiala si de timp semnate electronic. Pot fi semnate electronic si transmise online un numar infinit de contracte, facturi, rapoarte etc.

 

Lasă un răspuns