Raportarea la CNAS online, prin semnatura electronica pentru medici si faramacisti

Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate sau cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa realizeze deconturile in format electronic, pe baza semnaturii electronice cu valoare legala.

Accesul la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) se face pe baza unui certificat digital calificat, emis de un furnizor de servicii de certificare.

In Romania exista trei furnizori acreditati de certificate digitale. Acestia sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped. Kitul de semnatura electronica are pretul de 47 de Euro fara TVA la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro fara TVA la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara prin curier rapid cu confirmare la primire.

Pentru achizitionarea kitului de semnatura electronica se acceseaza pagina de inregistrare a furnizorului si se urmeaza instructiunile.

Certificatul digital este valabil timp de un an, iar pentru a-l putea folosi si in anul urmator, el trebuie reinnoit. Procedura de reinnoire difera de la un furnizor la altul.

Prin reinnoirea certificatului, se schimba numarul serial al acestuia, cat si perioada lui de valabilitate.  Dupa reinnoire, medicii si farmacistii care folosesc certificatul pentru raportarea la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa depuna la CNAS o noua cerere pentru utilizarea certificatului digital. In cerere vor specifica, printre altele, si noul numar serial al certificatului digital.

Cu un certificat digital pot fi semnate electronic si transmise online un numar nelimitat de documente in relatia cu CNAS si cu institutii precum ANAF, SEAP, ANRMAP, CNVM, Monitorul Oficial sau cu partenerii de afaceri. Cu partenerii de afaceri, certificatul digital poate fi folosit pentru semnarea electronica a oricarui tip de documente – facturi, rapoarte, constatari etc. – si transmiterea lor online cu rapiditate si in siguranta maxima.

Lasă un răspuns