Semnatura electronica. Certificatul digital. Care sunt diferentele.

In Romania, cerificatul digital calificat este folosit in relatia cu ANAF pentru depunerea declaratiilor fiscale ori a bilanturilor online semnate electronic, pentru transmiterea online a raportarilor catre SIUI-CNAS sau pentru participarea la licitatii electronice, pe SEAP.

El poate fi folosit de asemenea pentru semnarea si criptarea documentelor si a e-mail-urilor transmise partenerilor de afaceri ori pentru autentificarea in sisteme informatice private.

Dar ce inseamna de fapt certificatul digital si ce este semnatura electronica?

Certificatul digital este echivalentul unui act de identitate in mediul online. Este unic,  identifica o singura persoana – titularul – si permite crearea semnaturii electronice. Semnatura electronica este creata folosind certificatul digital (stocat pe un token USB) si o aplicatie pentru crearea semnaturii electronice.

Exista doua tipuri de certificate digitale – simple si calificate. Certificatul digital calificat permite crearea semnaturii electronice cu valoare legala (semnatura electronica extinsa), in timp ce semnatura electronica creata pe baza certificatului digital simplu nu are acoperire legala.

Prin semnarea electronica a documentelor sau a e-mailuri-lor folosind un certificat digital  calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificate se garanteaza integritatea, autenticitatea si nerepudierea datelor semnate.

In Romania exista 3 furnizori acreditati de servicii de certificare, respectiv certSIGN, Digisign si Trans Sped. Pretul kitului de semnatura electronica format din dispozitivul criptografic, certificatul digital si aplicatia pentru crearea semnaturii electronice este de 47 de Euro, fara TVA, la certSIGN si la Digisign, in timp ce Trans Sped il ofera la pretul de 54 de Euro, fara TVA.

certSIGN ofera in plus 60 de marci temporale pe luna timp de un an si livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara.

Cu un singur certificat digital calificat pot fi semnate electronic timp de un an un numar nelimitat de documente atat in relatia cu institutiile de stat, cat si cu partenerii de afaceri.

Lasă un răspuns