Reinnoirea certificatului digital calificat folosit la ANAF

Din 2012, declaratia 112 (declaratia unica) poate fi depusa doar online, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare. Folosind acelasi certificat digital, pot fi semnate electronic si incarcate pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) alte 10 tipuri de formulare si situatiile financiare.

Potrivit legislatiei in vigoare, certificatul digital calificat este valabil un an de zile. Pentru a putea semna electronic si transmite declaratiile fiscale online in continuare, certificatul digital trebuie reinnoit inainte ca valabilitatea lui sa expire.

Certificatul digital de semnatura electronica poate fi reinnoit online sau prin transmiterea documentelor necesare si a token-ului la furnizorul certificatului digital.

1. Reinnoirea certificatului digital online elimina cheltuieli precum cele legate de identificarea notariala sau taxele de curierat. Aceasta metoda necesita insa depunerea contractului si, optional, a token-ului la un reprezentant al furnizorului certificatului (o banca partenera). Aceasta metoda de reinnoire este valabila pentru clientii certSIGN si Trans Sped.

2. Reinnoirea prin transmiterea documentelor (termeni si conditii generale, contractul si declaratia autentficata notarial) si a token-ului la furnizorul certificatului, prin curier. Metoda implica un cost suplimentar de aproximativ 15 Euro. Ea este valabila pentru clientii DigiSign, dar si pentru cei ai certSIGN si Trans Sped care opteaza pentru aceasta metoda de reinnoire.

Dupa reinnoirea certificatului digital, trebuie incarcat pe site-ul ANAF un nou document de confirmare. In acest sens va trebui:

1.   Sa descarcati documentul de confirmare de pe portalul ANAF, sa-l completati si sa-l semnati electronic folosind noul certificat digital.

2.   Sa trimiteti documentul de confirmare furnizorului certificatului digital pe adresa de e-mail dedicata (de forma confirmare@numefurnizor.ro)

3.   Sa primiti documentul de confirmare contrasemnat de furnizor

4.   Sa incarcati documentul de confirmare contrasemnat pe site-ul ANAF la sectiunea “Reinnoire certificate”.

Costul pentru reinnoirea certificatul digital calificat este de 30 Euro, fara TVA.

Pretul unui certificat digital calificat nou emis de certSIGN si de DigiSign este de 47 de Euro, fara TVA. certSIGN livreaza gratis certificatul digital in toata tara si ofera gratis 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Trans Sped ofera certificatul digital la pretul de 54 de Euro fara TVA.

Cu certificatul digital calificat pot fi semnate electronic si transmise online un numar nelimitat de documente timp de un an. Pot fi semnate electronic si transmise prin mijloace electronice documente atat in relatia cu  ANAF, CNAS, SEAP, ITM, ONRC, Monitorul Oficial, CSSP, CNVM, Depozitarul central, cat si cu partenerii de afaceri ( facturi, contracte, rapoarte, notificari, mostre etc).

Lasă un răspuns