Securizarea email-urilor cu semnatura electronica

Email-ul este principalul canal de comunicare al lumii contemporane. Il folosim pentru transmiterea de informatii cu caracter personal sau profesional, cu importanta si implicatii scazute sau extrem de ridicate.

In cazul transmiterii email-urilor cu un continut informational extrem de important, pe baza caruia se iau decizii majore in cadrul companiei, de exemplu, este recomandata semnarea electronica si criptarea datelor pe baza unui certificat digital. Si asta, pentru ca informatiile transmise prin e-mail pot fi interceptate si alterate in timpul transmisiei de persoane rau intentionate.

Persoanele care au achizitionat deja un certificat digital calificat pentru transmiterea declaratiilor la ANAF sau a raportarilor la CNAS ori pentru participarea la achizitii publice, pot folosi acelasi certificat si pentru semnarea electronica a email-urilor.

Semnarea electronica a emailurilor asigura:

  • autenticitatea – prin aplicarea semnaturii electronice, email-ului ii sunt adaugate informatii care il identifica pe semnatar – nume, data cand a semnat electronic mesajul etc.
  • integritatea – orice modificare a emailului anuleaza semnatura electronica
  • nerepudierea informatiilor continute in email – semnatarul nu poate nega ulterior transmiterea mesajului.

Pentru a putea trimite email-uri semnate electronic, trebuie intai conectat dispozitivul criptografic la calculator si apoi importat certificatul digital in Microsoft Outlook.

In Outlook 2010, urmand calea Tools > Trust Center > Trust Center Settings > E-mail Security > Settings se deschide fereastra Change security settings. Aici se face click pe cele doua butoane Choose si se selecteaza certificatul digital.

In Outlook 2007, trebuie urmat traseul Tools > Trust Center > E-mail Security > Settings, iar in fereastra care se deschide se face click pe butoanele Choose si se alege certificatul digital.

In Outlook Express, click pe Tools, apoi pe Accounts. In fereastra care apare se alege fila Mail si se face click pe butonul Properties. Se alege fila Security, se apasa cele doua butoane Select si se indica certificatul digital.

Dupa importarea certificatului digital, se vor putea trimite emailuri semnate electronic prin apasarea butonului pentru semnare electronica din bara de meniu. La fiecare semnare electronica se va solicita introducerea codului PIN al token-ului.

Certificatul digital calificat pe baza caruia pot fi semnate un numar nelimitat de e-mail-uri timp de un an poate fi cumparat de la oricare dintre furnizorii acreditati de certificate digitale din Romania, respectiv certSIGN, Digisign si Trans Sped. Pretul unui certificat digital calificat este de aproximativ 47 de Euro, fara TVA, la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro, fara TVA, la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul oriunde in tara.

Un singur certificat digital permite semnarea electronica si transmiterea online a unui numar nelimitat de documente in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Depozitarul central, Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns