Semnatura electronica extinsa pentru reteta electronica

De la 1 ianuarie 2013, retetele pe hartie vor fi inlocuite de retetele electronice, iar prescrierea medicamentelor se va realiza exclusiv prin mijloace electronice.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 674 din 29 iunie 2012, reteta electronica este un formular electronic utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru prescrierea medicamentelor si are o componenta de prescriere (adresata medicilor) si una de eliberare (destinata farmacistilor).

Cum functioneaza reteta electronica

Cand pacientul se prezinta la medic, medicul il consulta, emite reteta electronica – pe care o inregistreaza in sistemul CNAS folosind o aplicatie informatica dedicata si un kit de semnatura electronica extinsa – si ii ofera pacientului un exemplar tiparit.

Pentru a obtine medicatia prescrisa de medic, pacientul merge cu reteta tiparita si cu actul de identitate la farmacie.  Farmacistul scaneaza reteta si verifica validitatea acesteia conectandu-se – cu ajutorul aplicatiei informatice dedicate si a kitului de semnatura electronica extinsa – la sistemul CNAS, dupa care elibereaza medicatia.

Asadar, pentru trecerea  la noua modalitate de prescriere a medicamentelor, medicii si farmacistii au nevoie de un calculator, de o aplicatie informatica dedicata si de un kit de semnatura electronica extinsa.

Kitul de semnatura electronica extinsa poate fi achizitionat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 de euro fara TVA. In Romania sunt 5 astfel de furnizori, respectiv certSIGN, Digisign, Trans Sped, Alfasign si Certidigital.

certSIGN ofera kitul de semnatura electronica extinsa la pretul de 45,5 euro fara TVA, il livreaza gratis oriunde in tara. Totodata, certSIGN ofera tuturor medicilor si farmacistilor care achizitioneaza kitul de semnatura electronica extinsa pana la 1 ianuarie 2013 un pachet de beneficii constand in:

  • 30% reducere la cursurile acreditate EMC organizate de paginamedicala.ro
  • 30% reducere la asigurarile de malpraxis
  • 30% reducere pentru asigurarea CASCO
  • 30% reducere pentru asigurarea facultativa a locuintei
  • 15% reducere pentru asigurarea RCA

Lasă un răspuns