Reinnoirea certificatului digital. Completarea si transmiterea documentului de confirmare

Certificatul digital calificat are valabilitatea de un an, potrivit legislatiei in vigoare. Intrucat expirarea valabilitatii sale duce la imposibilitatea generarii semnaturii electronice necesare transmiterii online a declaratiilor fiscale, certificatul trebuie reinnoit.

Dupa reinnoire trebuie urmata, dupa caz, una dintre urmatoarele proceduri:

Procedura standard:

  1. Se descarca Document de confirmare de pe site-ul ANAF;
  2. Se completeaza in jumatatea superioara cu numele, prenumele (in cazul in care titularul are 2 nume sau prenume, le scrie exact asa cum apar in buletin) adresa de e-mail ale titularului certificatului;
  3. Se semneaza electronic si se transmite prin e-mail furnizorului la care a fost reinnoit certificatul;
  4. Furnizorul semneaza electronic documentul si il transmite inapoi contribuabilului, prin e-mail;
  5. Documentul se incarca pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in sectiunea Declaratii electronice, subsectiunea Reinnoire certificate calificate.

Aceasta procedura este valabila in cazul tuturor furnizorilor de servicii de certificare din Romania.

certSIGN a dezvoltat o aplicatie si o procedura alternativa care permite obtinerea documentului de confirmare intr-un timp mult mai scurt.

Procedura certSIGN

  1. Cu token-ul conectat la calculator, se acceseaza http://confirmare.certsign.ro folosind Internet Explorer sau Google Chrome;
  2. Se bifeaza casuta Am conectat tokenul si se apasa butonul Login;
  3. Se introduce PIN-ul token-ului in fereastra de autentificare;
  4. Documentul de confirmare se descarca precompletat, se semneaza electronic si se incarca inapoi in aplicatie pentru a fi semnat electronic de certSIGN. Timpul de procesare este de aproximativ 2 minute;
  5. Documentul procesat se descarca din aplicata confirmare.certsign.ro si se incarca pe site-ul ANAF, in sectiunea Declaratii electronice, subsectiunea Reinnoire certificate calificate.

Aceasta procedura este doar o alternativa la procedura standard. Clientii certSIGN pot urma oricare dintre cele doua proceduri.

Pretul pentru reinnoirea certificatului digital de semnatura electronica este de 30 de euro fara TVA.

Lasă un răspuns