Accesarea online a dosarului fiscal

In martie 2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lansat serviciul „Acces controlat la dosarul contribuabilului” care permite contribuabililor sa isi verifice online situatia fiscala.

Pentru a putea accesa dosarul fiscal online, contribuabilul trebuie:

 1. Sa detina un kit de semnatura electronica (poate fi folosit cel achizitionat pentru depunerea declaratiilor fiscale online) inregistrat in sistemul ANAF urmand aceasta procedura
 2. Sa utilizeze un browser de Internet (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox etc.) setat pe limba engleza
 3. Sa depuna declaratia 152, „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, la orice unitate ANAF impreuna cu imputernicirea. Confirmarea dreptului de acces la dosarul fiscal se face pe e-mail, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea cererii.
 4. Va prezenta, dupa caz, unul dintre urmatoarele documente:
  a) Daca titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, va prezenta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a accesa dosarul fiscal al contribuabilului.
  b) Daca titularul certificatului calificat are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului, va prezenta documentul, in original si copie, care atesta aceasta calitate (Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale)

IMPORTANT. In cazul in care contribuabilul detine mai multe certificate digitale si doreste sa poata accesa dosarul fiscal cu fiecare dintre ele, trebuie sa urmeze procedura descrisa mai sus pentru fiecare certificat digital in parte.

Dupa obtinerea confirmarii dreptului de acces la dosarul fiscal, contribuabilul poate accesa datele firmei astfel:

 1. Efectueaza click pe butonul „Autentificare” de pe site-ul ANAF (www.anaf.ro)
 2. Avand token-ul (dispozitivul pe care este stocat certificatul digital) conectat la calculator, efectueaza click pe butonul „Prezentare certificat”
 3. Introduce parola dispozitivului
 4. Ajuns in spatiul privat al contribuabilului, acceseaza aplicatia efectuand click pe meniul „Dosar fiscal”.
 5. Pentru afisarea datelor cuprinse in dosarul fiscal al contribuabilului, se introduce CUI-ul firmei in campul „Cod fiscal” si se apasa butonul „Go”. Urmatoarele informatii vor fi afisate:
  • Date identificare;
  • Vector fiscal;
  • Situatie sintetica;
  • situatia fiecarei declaratii in parte.

Kitul de semnatura electronica extinsa necesar accesarii dosarului fiscal online si depunerii online a declaratiilor fiscale, raportarilor contabile si a situatiilor financiare poate fi achizitionat, la pretul de 47 de euro fara TVA, de la un furnizor acreditat de servicii de certificare.

certSIGN, cel mai mare furnizor de servicii de certificare din Romania, livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara.

De asemenea, clientii certSIGN beneficiaza de suport tehnic disponibil permanent pentru rezolvarea la orice ora a problemelor intampinate la instalarea sau utilizarea kitului de semnatura electronica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?