Semnate electronic, documentele digitale au valorea legala pe care o dobandesc cele tiparite in momentul cand sunt semnate de mana si stampilate.
O clarificare in ceea ce priveste regimul juridic al acestor documente aduce chiar Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica:
Art. 5. Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata.
Documentele digitale care pot fi semnate electronic
Vom aminti documentele care sunt semnate electronic cel mai des, desi trebuie mentionat ca semnatura electronica poate da valoare legala oricarui tip de document electronic:
- Contracte,
- Facturi fiscale,
- Declaratii fiscale,
- Raportari contabile,
- Situatii financiare,
- Constatari,
- State de plata a salariilor,
- Note de comanda,
- Cereri interne
- Cereri externe,
- Retete eletronice
Cui pot transmite documente semnate electronic?
Destinatarul documentelor semnate electronic poate fi un partener de afaceri sau una dintre urmatoarele institutii: ANAF, CNAS, ONRC, ITM, Monitorul Oficial, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ASF sau Depozitarul Central.
De unde poti obtine semnatura electronica
Pentru a putea semna electronic documentele digitale, ai nevoie de un kit de semnatura electronica obtinut de la un furnizor acreditat de servicii de certificare. Cu ajutorul acestui kit poti semna electronic un numar nelimitat de documente si le poti transmite oricui, oricand si oriunde, in cateva secunde.