Semnătură electronică pentru instituțiile financiar-bancare

Indiferent de domeniul de activitate sau de tipul documentului semnat, atunci când vorbim despre acte oficiale putem da cu uşurinţă valoare juridică semnăturii electronice folosind semnătura electronică calificată.


Cu siguranță domeniul financiar bancar are nevoie de acoperire juridică a documentelor pe care le emite, deoarece multe dintre spețele întâlnite în instanță au ca obiect un document bancar/financiar.
Particularitățile în ceea ce privește semnarea documentelor în cadrul unei bănci sunt definite o dată de procesul de semnare a documentelor interne, iar apoi de procesul de semnare a documentelor între bancă și clientul final. În ambele cazuri, fluxul clasic, pe hârtie, poate îngreuna mult procesul de semnare datorită timpului foarte mare pe care îl consumă.


În contextul în care instituțiile financiare își doresc să migreze spre servicii digitale, soluția pentru ca documentele să fie semnate rapid, fără consum de hârtie și cu valoare legală, este semnătura electronică calificată. La aceasta se poate adăuga soluția de identificare video, auditată și acreditată ca fiind echivalentă cu prezența fizică conform Regulamentului eIDAS.


Semnătura electronică poate fi utilizată nu doar pentru semnarea contractelor de credit cu clientul final, cereri sau acorduri. Aceasta are o aplicabilitate mult mai largă, cum ar fi documentele interne ale departamentului de Resurse Umane, Contractul Individual de Muncă, de exemplu. În cazul acestuia, timpul de semnare s-ar putea reduce de la câteva zile, cum se întâmplă la semnarea olografă, la câteva minute cu semnătura electronică calificată.

Lasă un răspuns