Semnătura electronică calificată pentru RO e-Factura

În lumea afacerilor, digitalizarea este un proces inevitabil. De aceea, autoritățile din România au introdus RO e-factura, pentru a îmbunătăți eficiența și transparența tranzacțiilor comerciale. Implementarea RO e-factura și semnăturii electronice calificate reprezintă o schimbare importantă pentru mediul de afaceri din România. Este esențial ca toate companiile să își pregătească în timp util procedurile și să obțină certificatele digitale calificate și semnăturile electronice calificate necesare. În același timp, este important să reflectăm asupra avantajelor și dezavantajelor acestei noi tehnologii și să ne întrebăm cum poate fi aceasta îmbunătățită în viitor.


Ce este RO e-factura și cum funcționează?

RO e-factura este o metodă electronică de facturare introdusă cu caracter obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Acest sistem permite emiterea și primirea facturilor în format electronic, eliminând astfel nevoia de a utiliza documente fizice. RO e-factura funcționează prin intermediul unui portal online, unde utilizatorii pot emite, trimite și primi facturi în mod digital. Pentru a utiliza acest sistem, companiile trebuie să se înregistreze și să obțină un certificat digital calificat, care le permite să se autentifice în SPV (Spațiul Privat Virtual). Certificatul digital calificat atestă identitatea persoanei care semnează documentul electronic și garantează integritatea și autenticitatea acestuia. Este important ca firmele să se pregătească din timp pentru aceste schimbări legislative și să obțină semnătura electronică calificată și certificatul digital calificat pentru a evita sancțiunile ANAF.
Această schimbare are ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea eficienței procesului de facturare.

Cum să te înregistrezi în SPV și să eviți sancțiunile prevăzute de lege

Pentru a evita sancțiunile ANAF și pentru a putea emite facturi electronice în conformitate cu noile reguli, trebuie să te înregistrezi în SPV. Înregistrarea se face online pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și necesită completarea unui formular cu datele tale personale și ale companiei. Este important să ai un certificat digital calificat pentru semnătura electronică.
Începând cu ianuarie 2024, RO e-factura va deveni modalitatea obligatorie de a emite facturi în România, iar semnătura electronică calificată va fi necesară pentru a le valida.

Lasă un răspuns