Semnatura electronica este un set personalizat de date de identificare, integrat in documentele sau mesajele transmise prin Internet.
Pentru a avea valoare juridica semnatura electronica trebuie sa fie extinsa. Aceasta indeplineste o serie de conditii: este legata in mod unic de semnatar, asigura identificarea acestuia in mediul virtual si este creata prin mijloace controlate in mod unic de catre semnatar. Ea este legata de datele in format electronic si se raporteaza la ele in asa fel incat orice modificare adusa acestora pe parcurs poate fi identificata.
Persoana care detine dispozitivul criptografic de creare a semnaturii electronice, actionand in nume propriu sau in numele altei parti, are rol de semnatar.
Procesul de verificare are in vedere doua aspect distincte: verificarea faptului ca documentele nu au suferit modificari si verificarea validitatii certificatelor prin care a fost creata semnatura electronica .
Astfel, prin intermediul semnaturii electronice se pot semna contracte transmise prin e-mail sau se pot transmite documente in relatia dintre cetatean si administratie sau companie si administratie. Cu ajutorul semnaturii electronice se pot identifica cu certitudine partile implicate intr-o tranzactie si este garantat faptul ca documentelor nu li s-a adus nicio modificare dupa semnare.
Semnatura electronica face comunicarea mult mai eficienta prin reducerea timpului destinat acesteia, iar prin eliminarea hartiei se reduc semnificativ si costurile. Costul certificatului digital pentru crearea semnaturii electronice este de 47 de euro plus TVA si are valabilitate un an. La reinnoire pretul scade la 30 de euro plus TVA. Pe langa faptul ca se pot semna electronic documentele, prin intermediul certificatului se pot depune declaratii catre ANAF, se poate participa la licitatii electronice si se pot accesa servicii online oferite de institutiile statului.