La nivelul institutiilor europene exista un interes semnificativ privind tehnologizarea serviciilor publice si stimularea tranzactiilor in format electronic.
In contextul acesta, in anul 2010, Comisia Europeana a emis Agenda Digitala pentru Europa. Agenda presupune o serie de actiuni orientate catre promovarea unei piete unice digitale. Factorii cheie ai beneficiilor sunt accesul rapid la Internet (broadband-comunicatii de banda larga), cresterea nivelului de instruire digitala, a incluziunii si interoperabilitatea aplicatiilor. In viitor, semnaturile electronice, identificarea si autentificarea electronica vor avea un rol primordial in securizarea comertului electronic.
In luna ianuarie a acestui an, Comisia a lansat un chestionar pe tema utilizarii noilor dispozitive electronice destinate securizarii datelor transmise in format electronic. Chestionarul este compus dintr-o gama foarte variata de intrebari si se adreseaza cu precadere mediului de afaceri si celui academic, dar si simplilor cetateni europeni care sunt preocupati de aceste lucruri.
Opiniile respondentilor vor fi reflectate in modificarile ce vor fi aduse directivei 93 din 1999 privind semnatura electronica. Acesta este primul document care reglementeaza conditiile de utilizare a semnaturii electronice si incurajeaza recunoasterea acestui gen de semnatura in toata comunitatea europeana.
In tara noastra, folosirea semnaturii electronice este stabilita prin legea 455 din 2001.
Datele de creare a semnaturii electronice sunt un set de semne personalizate, de tipul codurilor sau al cheilor criptografice.
Un certificat digital calificat prin care se poate crea semnatura electronica poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA, fiind valabil un an de zile. Dupa reinnoire, pretul scade la 30 de euro plus TVA.