Detalii despre semnatura digitala

Un numar tot mai mare de romani se arata interesati de semnatura digitala.

Se stie ca aceasta este echivalenta cu semnatura olografa de pe documentele tiparite.  In timp ce semnatura olografa asigura exclusiv autenticitatea si nerepudierea documentului, semnatura digitala presupune si un al treilea avantaj – integritatea documentului. Ea nu asigura asadar numai autenticitatea sursei documentului si nerepudierea acestuia, prevenind potentiale falsuri si negarea documentului de catre semnatar, certificatul digital respectiv aflandu-se exclusiv la dispozitia lui. Ea garanteaza si faptul, ca nu s-au auds modificari continutului in urma semnarii. Pentru a beneficia de toate facilitatile trebuie ca semnatura digitala sa fie valida, certificatul asociat ei sa fie la randul sau neexpirat si sa fi fost emis de o autoritate de certificare recunoscuta in conditiile legii.Valabilitatea certificatulöui digital este de un an de zile, iar dupa expirare el poate fi reinnoit la societatea emitenta, implicand costuri mult mai mici pentru utilizator.

Semnarea electronica este foarte simplu de realizat, de exemplu, pentru ANAF este necesar un certificat digital iar semnarea se face direct in documentul pdf care contine declaratia. Documentul semnat se trimite apoi in format electronic catre ANAF.

Certificatul digital prin care se genereaza semnatura electronica propriu-zisa contine numele si prenumele posesorului, adresa de email si poate avea si informatii privind societatea la care lucreaza sau functia pe care o detine, utilizatorul decizand la aplicarea pentru certificatul digital, daca doreste si includerea acestor ultime informatii.

Conform dispozitiei autoritatilor, pana la data de 1 iulie toate firmele vor fi nevoite sa isi achizitioneze un certificat digital.

Lasă un răspuns