Societatile de Servicii de Investitii Financiare au statutul de societati pe actiuni si se afla sub controlul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Intermedierea este organizata de Societatile de Servicii de Investitii Financiare in functie de numarul si continutul operatiunilor specifice ale acestei activitati. Structura de organizare trebuie sa cuprinda un numar minim de departamente, acestea fiind urmatoarele: Front office, Tranzactii, Back office, Contabilitate, Analiza, Piata primara si Serviciul suport.
Tranzactionarile intermediate de aceste societati se pot realiza in conditii optime prin utilizarea semnaturii electronice. Certificatul calificat prin care se creeaza semnatura electronica poate fi utilizat de catre SSIF pentru a putea primi ordine din partea clientilor si pentru a transmite confirmarile de executare a ordinelor catre clienti. Primul dintre departamentele enumerate anterior, Front Office, grupeaza agentii de servicii de investitii financiare care primesc ordine de la clienti pentru valorile mobiliare cotate la Bursa de Valori Bucuresti sau pentru cele tranzactionate pe piata RASDAQ. Agentii de servicii de investitii financiare constituie o legatura intre SSIF-ul respectiv si client, precum si intre aceasta si piata secundara de capital.
Baza SSIF o constituie departamentul tranzactii, componentii acestui departament fiind grupati in functie de natura pietei de capital pe care activeaza: agentii bursieri care efectueaza operatiuni in numele clientilor pe baza ordinelor primite de la brokeri din departamentul front-office si in numele SSIF-ului; agentii de bursa ce deruleaza operatiuni extrabursiere numiti traders RASDAQ. Acesti traderi executa ordinele clientilor transmise de borkeri, deconteaza, compenseaza si transfera tranzactiile.
Semnatura electronica in operatiunile bursiere se aplica printr-un certificat calificat emis nominal, care nu poate fi utilizat decat de catre persoana pentru care a fost emis.