Din ce in ce mai multe persoane din Romania folosesc un certificat calificat emis de una dintre companiile de certificare recunoscute.
Un certificat calificat garanteaza recunoasterea posesorului sau in spatiul virtual, permitand crearea semnaturii electronice cu valoare legala.
In prima instanta, in data de 19.03.2008 Ministerul Finantelor a emis un ordin prin care era permisa depunerea unor anumite declaratii in format electronic, prin intermediul unui certificat calificat. Acestea erau: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor special, Declaratia ce priveste obligatiile de plata la bugetul de stat, Declaratia privind accizele, Declaratia rectificativa, Declaratia privitoare la impozitul pe venit, Decontul de TVA, Decontul privind accizele si Decontul privind impozitul la titeiul din productia interna.
Doi ani mai tarziu, urmatorii vizati pentru procurarea unui certificat calificat au fost contribuabilii mari si mijlocii, care in urma Ordinului ANAF numarul 2520 sunt nevoiti sa isi depuna declaratiile fiscale in format electronic.
Perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un de zile, timp in care se pot depune documentele pentru un numar nelimitat de societati. Un certificat calificat are pretul de achizitie de 47 de euro plus TVA, costurile scazand la prelungire la 30 de euro plus TVA.
Pe langa depunerea declaratiilor fiscale, un certificat calificat mai permite participarea la licitatii electronice prin Sistemul Economic de Achizitii Publice, marcarea temporala gratuita a 60 de documente pe luna timp de un an, accesarea diferitor servicii online oferite de institutiile statului sau semnarea oricarui document in format electronic.