Medicii si certificatul digital

Intru-cat tehnologia permite la momentul de fata eficientizarea, modernizarea si simplificarea administratiei publice, autoritatile statutlui incurajeaza folosirea certificatului digital calificat.

CNAS-ul a emis spre exemplu in data de 19.01.2011 un ordin, ce prevede ca toti furnizorii de medicamente, servicii si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate sunt obligati sa isi depuna formularele de raportare prin mijloace electronice de trimitere la distanta.

Categoriile vizate au prin urmare obligatia ca incepand cu data de 1 aprilie 2011 sa isi faca raportarile in format electronic, prin intermediul certificatului digital calificat.

Versiunile actualizate ale modelelor de raportare electronica catre Sistemul Informatic Unic Integrat se gasesc pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Medicii, farmacistii si ceilalti furnizori de servicii medicale pot opta  in acest moment o oferta care le garanteaza o emitere rapida a certificatelor, un  ghid online de utilizare a certificatului digital calificat si asistenta tehnica telefonica.

Decizia Ministerului Comunicatiilor prevede faptul ca  semnaturile digitale generate de certificatele calificate trebuie sa aiba atasat, in mod obligatoriu, o marca temporala . Semntura are inclusa si amprenta unica a documentului, pentru a se face legatura intre acesta si marca temporala, un numar de ordine al marcii temporale care sa o identifice unic intre marcile emise de o Autoritate de Marcare Temporala, plus  semnatura electronica a autoritatii de marcare temporala.

Lasă un răspuns