Semnarea documentelor in format electronic

Documentele in format electronic pot fi asigurate prin aplicarea unei semnaturi digitale cu valoare legala.

Aceasta reprezinta un pachet de date de identificare a utilizatorului integrat in documentele sau mesajele transmise pe internet.

In Romania semnatura digitala are o lege specifica promulgata in anul 2001. Conform acesteia semnatura digitala trebuie sa fie creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar, sa asigure identificarea semnatarului si sa fie legata in mod unic de acesta. Datele prin care se creaza semnatura digitala pot fi protejate in mod efectiv de catre titular impotriva utilizarii acesteia de catre persoane neautorizate.

Orice inscris in forma electronica ce are atasata o semnatura digitala emisa pe baza unui certificat digital calificat este asimilat din punct de vedere legal inscrisului sub semnatura privata.

Atunci cand forma scrisa este ceruta ca proba in justitie, un document electronic poate fi folosit in acest scop daca are atasata o semnatura digitala.

In Romania, semnatura digitala este folosita mai ales de catre contribuabilii mari si mijlocii in vederea depunerii declaratiilor fiscale. Semnatura digitala va fi asadar necesara foarte multor cetateni in relatia cu institutiile statului dar si in corespondenta privata, aceasta putand fi aplicata oricarui document electronic.

La nivel European, din punct de vedere politic, semnatura digitala si celalalte mijloace electronice sunt preocupari majore ale Comisiei Europene care a emis un chestionar pe aceasta tema. Opiniile respondentilor se vor regasi in textul urmatoarei recomandari a Comisiei Europene. Este de mentionat faptul ca masurile de implementare a inovatiilor tehnologice fac obiectul Agendei Digitale pentru Europa.

Lasă un răspuns