Pentru siguranta documentelor electronice

Certificatul calificat este solicitat in ultima vreme tot mai multor cetateni ai Romaniei.

Primii nevoiti sa si-l achizitioneze au fost contribuabilii mari si mijlocii ca urmare a Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emis in luna octombrie a anului 2010.

De atunci numarul cererilor pentru achizitonarea certificatului calificat a crescut in permanenta, mai ales ca din luna aprilie medicii si toti furnizorii de servicii medicale isi fac raportarile catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in format electronic deci si ei sunt nevoiti sa isi procure un astfel de certificat.

Certificatul calificat asigura identificarea posesorului sau in mediul virtual. Prin intermediul sau pot fi depuse declaratiile fiscale pentru un numar nelimitat de firme, se poate participa la licitatii electronice, se poate accesa orice serviciu online oferit de institutiile statului. De asemenea, utilizand un certificat calificat se poate semna orice document in format electronic. Conditiile emiterii si utilizarii certificatului calificat sunt stipulate in Legea 455 numita si Legea semnaturii electronice din anul 2001.

Astfel, certificatul calificat trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi indicarea catorva informatii esentiale, de plida datele de identificare ale furnizorului de servicii de certificare, numele titularului sau pseudonimul acestuia alaturi de alte informatii relevante in functie de scopul emiterii certificatului, codul de identificare al semnatarului sau datele de verificare a semnaturii corespondente cu cele de creare.

De asemenea, in cazul in care exista limite ale utilizarii certificatului calificat sau limite valorice ale operatiunilor pentru care poate fi folosit acestea trebuiesc specificate.

Lasă un răspuns