Luna aprilie a marcat in lumea medicala inceputul raportarii electronice CNAS. Drept urmare a aceestui fapt toti medicii, farmacistii si furnizorii de servicii si echipamente medicale au obligatia de a-si realiza raportarile catre CNAS in format electronic.
Aceasta lege a fost adoptata in vederea integrarii mai rapide a intregului aparat medical in Sistemul Informatic Unic Integrat.
Acesta a inceput sa fie folosit in anul 2007 si este rezultatul colaborarii dintre Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru servicii de telecomunicatie, Siveco Romania in vederea dezvoltarii aplicatiilor informatice si Hewlett Packard ca furnizor al infrastructurii informatice.
Scopul functionarii acestui sistem este comunicarea unitara a serviciilor furnizorilor catre Casele de asigurari precum si evidenta electronica a persoanelor asigurate. Prin intermediul SIUI, CNAS-ul are acces la informatiile detinute de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Oficiul National al Registrului Comertului.
Versiunile actualizate de raportare electronica CNAS se gasesc pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala .
Pentru a putea fi realizata raportarea electronica CNAS este necesara achizitionarea unui certificat digital calificat eliberat de unul dintre furnizorii autorizati de pe piata romaneasca. Pentru aceasta medicii, farmacistii si celalalte categorii vizate vor trebui sa plateasca suma de 47 de euro plus TVA pentru primul an de valabilitate al certificatului digital. Dupa prelungirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus TVA. In vederea raportarii electronice CNAS, exista in acest moment o oferta pentru medici care garanteaza livrarea gratuita a certificatelor oriunde in tara, suport tehnic gratuit si posibilitatea de a marca temporal gratuit 60 de documente pe luna timp de un an.