Documentele in format electronic pot fi asigurate folosind o semnatura electronica emisa printr-un certificat digital calificat. Aceasta confera garantia nerepudierii, autenticitatii si integritatii documentelor si mesajelor in format electronic.
Utilizand semnatura electronica se poate semna corespondenta digitala si se pot transmite documente catre alte persoane, institutii ale statului ori parteneri de afaceri. Prin semnatura electronica se identifica cu certitudine partile implicate intr-o tranzactie si se confera garantia faptului ca documentele nu au fost modificate dupa semnare.
Folosirea semnaturii electronice are doua avantaje majore: primul este legat de eficienta marita prin reducerea timpului dedicat comunicarii, iar al doilea de reducerea cheltuielilor destinate manipularii cantitatilor impresionante de hartie.
Semnatura electronica cu valoare legala se creaza prin intermediul unui certificat digital calificat. Acesta este emis in baza Legii 455 din 2001 privind semnatura electronica, indeplinind criteriile prevazute de actul legislativ.
Astfel sunt indicate urmatoarele informatii: ca certificatul a fost eliberat cu titlu de certificat calificat, datele de identificare ale furnizorului de servicii de certificare, numele semnatarului sau pseudonimul acestuia alaturi de alte informatii personale, in masura in care sunt necesare, codul personal de identificare al titularului, datele de verificare ale semnaturii, identice cu datele de creare a semnaturii aflate exclusiv sub controlul titularului si evident semnatura electronica a autoritatii emitente.
Limitele utilizarii certificatului ori limitele valorice ale operatiunilor pentru care poate fi folosit trebuiesc la randul lor specificate, daca este cazul.
Pretul pentru procurarea unui certificat calificat este de 47 de euro plus TVA . Acesta trebuie insa reinnoit dupa un an, cand ii expira valabilitatea, costurile reducandu-se la 30 de euro plus TVA.