Prevederi legislative asupra semnaturii electronice

Ca urmare a ordinului ANAF nr. 2520 din octombrie 2011 toti contribuabilii mari si mijlocii depun declaratiile fiscale online, utilizand o semnatura electronica creata prin intermediul unui certificat digital calificat.

Semnatura electronica are la baza o lege specifica, Legea 455 adoptata in anul  2001. Aceasta stabileste “regimul juridic al semnaturii electronice si al inscrisurilor in forma electronica, precum si conditiile furnizarii serviciilor de certificare a semnaturilor electronice“.

In acest text legislativ sunt definiti toti termenii cheie utilizati in cadrul serviciilor de certificare electronica, cum ar fi: date in forma electronica, inscris in forma electronica, semnatura electronica, semnatura electronica extinsa, semnatar, date de creare a semnaturii, dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, date de creare a semnaturii electronice, produs asociat semnaturii electronice, etc.

Din punctul de vedere legal, orice document electronic ce are incorporata sau atasata o semnatura electronica extinsa, creata prin intermediul unui certificat digital calificat valabil, este asimilat inscrisului sub semnatura privata. In cazul in care in instanta una dintre parti nu recunoaste semnatura electronica iar certificatul digital nu este emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare se va dispune verificarea printr-o expertiza tehnica de specialitate.

Atunci cand se elibereaza certificatele calificate, furnizorii au obligatia sa verifice identitatea clientilor exclusiv pe baza actului de identitate.

In acest moment, persoanele care doresc sa aiba o semnatura electronica trebuie sa plateasca suma de 47 de euro plus TVA. Valabilitatea certificatului calificat prin care se creaza semnatura este de un an de zile, existand evident posibilitatea prelungirii.

Lasă un răspuns