Un certificat mai special

Denumirea de certificat calificat nu le spunea foarte mult contribuabililor romani in urma cu un an de zile. Primii utilizatori de certificat calificat au fost companiile mari.

In Romania conditiile emiterii si utilizarii unui certificat calificat sunt stabilite in Legea 455 din 2001 a semnaturii electronice .

Utilizand un certificat calificat se pot semna orice fel de documente electronice, fie ca vorbim de corespondenta oficiala, de afaceri sau privata. Astfel, prin interemediul unui certificat calificat putem depune declaratii fiscale pentru oricate firme pe parcursul unui an.

In prezent, cetatenii pot folosi in corespondenta cu mai multe instituitii ale statului roman semnatura digitala creata prin intermediul unui certificat calificat. Amintim aici in primul rand Agentia Nationala de Administrare Fiscala care a introdus practic utilizarea certificatului calificat de catre contribuabilii mari si mijlocii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fata de care medicii si ceilalti furnizori de servicii medicale trebuie sa-si faca raportarile in format electronic.  O alta institutie care a incurajat folosirea certificatului calificat este Oficiul National pentru Registrul Comertului. Acesta a pus la dispozitia contribuabililor posibilitatea de a completa si transmite o serie de cereri on-line. Printre acestea se numara Cererea de verificare si disponibilitate denumire firma, Cererea de inregistrare persoane juridice, Cererea de autorizare si inregistrare Persoana Fizica Autorizata sau Cererea de indreptare erori materiale.

Un certificat calificat poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA si este valabil pe o perioada initiala de un an de zile. Dupa reinnoirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus TVA. Precizam ca pentru medici si membrii Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania furnizorii au emis oferte special.

Lasă un răspuns