Cateva avantaje ale certificatului digital

Conform prevederilor legislative, foarte multi cetateni romani sunt pe cale sa-si achizitioneze un certificat digital pentru depunerea declaratiilor fiscale.

Acest certificat digital joaca rolul unui document de identitate al posesorului sau in spatiul electronic.

Utilizand un certificat digital avem asadar siguranta datelor transmise de noi prin intermediul internetului. Acesta se poate folosi nu doar in relatia cu institutiile publice, ci si in corespondenta electronica de orice fel. Certificatul este extrem de util in mediul de afaceri deoarece reduce foarte mult timpul alocat comunicarii, facand acest proces mult mai eficient.

Un certificat digital poseda semnatura electronica a autoritatii emitente, al carei certificat are la randul lui semnatura electronica a unei alte autoritati. In acest fel se formeaza ceea ce se numeste “ierarhie de incredere”. Folosind un certificat digital putem identifica si autentifica nu doar persoane, dar si anumite obiecte de tipul masinilor sau al aplicatiilor software.

Integritatea actelor electronice pe care le semnam este de asemenea garantata prin utilizarea unui certificat digital, intru-cat acestea nu pot fi modificate fara autorizatie. Totodata, documentele semnate printr-un certificat digital nu pot fi repudiate, oferind dovada certa a originii unor date, a primirii datelor ori a momentului efectuarii unei actiuni.

Datele stocate, ca si cele in tranzit, sunt criptate, confidentialitatea lor fiind la randul ei garantata. Un certificat digital are o perioada de valabilitate de un an de zile. La finele acestui termen exista posibilitatea de prelungire, costul scazand semnificativ dupa reinnoirea perioadei initiale.

Lasă un răspuns