Documente mai sigure

In zilele noastre siguranta datelor tranzactionate in mediul  virtual a devenit extrem de importanta, in aceast context aparand semnatura electronica emisa prin intermediul unui certificat digital calificat.

Semnatura electronica are drept principale caracteristici faptul ca este creata de titularul ei, ca este legata in mod unic de semnatar si asigura identificarea acestuia.

Semnatarul este persoana care utilizeaza dispozitivul criptografic de creare a semnaturii, actionand in nume propriu sau in numele unei alte parti.

Dispozitivul de creare a semnaturii electronice are inserati in componenta sa algoritmi criptografici, ce permit realizarea sigura a operatiunilor criptografice. Datele de creare a semnaturii electronice apar o singura data si se afla doar sub controlul titularului, neputand fi deduse de o alta persoana.

Semnatura electronica poate fi folosita atat in relatia cu institutiile statului cat si in comunicarea cu partenerii de afaceri. Institutii cum sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, Inspectoratul Teritorial de Munca sau Monitorul Oficial primesc deja acte oficiale in format digital, semnate electronic prin intermediul unui certificat digital calificat.

In relatiile de afaceri folosirea semnaturii electronice garanteaza siguranta informatiilor transmise in conditiile in care timpul dedicat comunicarii se reduce semnificativ.

Pretul unui certificat digital calificat este de 47 de euro plus TVA si are o perioada de valabilitate de un an de zile. La prelungirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Ordinul ANAF numarul 2520 din octombrie 2010 este documentul legislativ in urma caruia toti contribuabilii mijlocii si mari au fost obligati sa isi procure certificatul calificat.

Lasă un răspuns