De la 1 aprilie anul curent medicii, farmacistii si ceilalti furnizori de servicii medicale au obligatia sa isi faca raportarile catre CNAS in forma electronica, utilizand un certificat digital calificat emis de una dintre firmele autorizate de pe piata romaneasca.
Raportarea electronica CNAS constituie o premiera in birocratia din cadrul sistemului medical, fiind considerata o masura menita sa imbunatateasca si sa simplifice relatia dintre medici si aceasta institutie. Afilierea la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) constituie principalul motiv al instituirii raportarii electronice CNAS.
SIUI isi propune sa asigure colectarea si procesarea datelor din tot sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.
Acest sistem are o structura ierarhica in al carei varf se gaseste CNAS care colecteaza si proceseaza datele la nivel national, urmata de Casele de Asigurari Sociale de Sanatate si simplii furnizori de servicii medicale, medici si ceilalti, care constituie baza acestui sistem piramidal.
Versiunile de raportare electronica CNAS sunt disponibile pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.(ANAF) Acestea se gasesc in forma actualizata, cuprinzand ultimele modificari legislative.
Certificatul digital necesar raportarii electronice CNAS poate fi achizitionat de medici si celalalte categorii interesate la pretul de 47 de euro plus TVA, avand un termen de valabilitate de un an de zile. In cazul prelungirii contractului pretul scade la 30 de euro plus TVA.
In afara raportarilor electronice CNAS, medicii vor putea folosi un astfel de certificat  pentru a semna orice document in format digital. Contribuabilii din Romania utilizeaza deja certificatul digital in relatia cu mai multe institutii ale statului.