Cel mai nou document fiscal

Contribuabilii mari si mijlocii din Romania depun deja de trei luni Declaratia 112 sau declaratia unica, cum este aceasta cunoscuta.

Declaratia unica se refera la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Aceste date erau anterior trimise in documente separate care mergeau catre cateva institutii ale statului.

Modelul si continutul declaratiei unice s-au publicat in Monitorul Oficial de la 1 ianuarie anul curent.

Declaratia unica se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza depunerea. Autoritatile incurajeaza depunerea online a declaratiei unice, accesandu-se portalul e-Romania.

Declaratia poate fi completata si validata prin programele de asistenta puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In cadrul Anexei 1 este necesara completarea a doua sectiuni: “Date de identificare a platitorului” si “Creantele Fiscale.”Angajatorul are rezervata Anexa 1.1 ce contine informatii referitoare la platitor.

Datele de natura statistica, alaturi de numarul celor aflati in sistemul asigurarilor pentru somaj, al angajatilor ce beneficiaza de concediu si totalul salariilor brute  se gasesc in cadrul Sectiunii B a declaratiei unice.

Celalalte informatii referitoare la angajatori sau angajati sunt cuprinse in urmatoarele sectiuni ale formularului.

Conducerea ANAF a decis ca incepand cu data de 1 iulie declaratia unica sa se depuna numai in format electronic. Pentru acest lucru contribuabilii trebuie sa isi achizitioneze un certificat digital calificat. Pretul acestuia este de 47 de euro plus TVA avand un an de zile termen de valabilitate cu optiunea de prelungire.

 

 

 

Lasă un răspuns