Impozitul pe venit, evidenta nominala a persoanelor si situatia platii contributiilor sociale reprezinta o serie de informatii, care s-au raportat statului pana in prezent prin intermediul a cinci declaratii diferite.
Statul roman a inceput insa o serie de demersuri, in vederea eficientizarii si simplificarii birocratiei, astfel incat informatiile respective se raporteaza toate impreuna, in Formularului 112, cunoscut si sub denumirea de declaratie unica.
In cazul in care declaratia unica nu este depusa la timp persoanele in cauza risca amenzi contraventionale intre 500 si 1000 de lei in cazul persoanelor fizice, respectiv intre 1000 si 5000 de lei pentru companii. Angajatorii care nu depun declaratia unica in repetate randuri risca sa fie declarati inactivi.
Pentru a verifica daca declaratia unica a fost depusa corect se poate accesa pagina http://www.anaf.mfinante.gov.ro/StareD112/ . In cazul in care sunt constatate erori, acestea trebuiesc remediate in conditiile prevazute de lege.
In prezent declaratia unica se depune la ghiseele administratiilor financiare de care apartine contribuabilul sau in format electronic prin intermediul unui certificat digital calificat. In prima luna a depunerii declaratiei unice ANAF a suplimentat numarul ghiseelor pentru a face fata aglomeratiei.
Tocmai pentru a evita aglomeratia respectiva si pentru a reduce cheltuielile de personal, ANAF a horata ca  declaratia unica sa se depuna incepand cu 1 iulie doar in format electronic. Ca urmare a acestei hotarari toate categoriile vizate vor trebui sa isi procure in timp util un certificat digital calificat de la unul dintre furnizorii autorizati de pe piata romaneasca.
Certificatul digital calificat poate fi utilizat atat in relatia cu institutiile statului cat si cu partenerii de afaceri putand semna prin intermediul acestuia orice fel de document in format electronic.