Informatii privind semnatura electronica

Semnatura electronica este metoda prin care poate fi personalizat orice document in format electronic. Odata cu dezvoltarea fantastica a internetului si a operatiunilor ce se pot realiza prin intermediul sau, specialistii au cautat solutii pentru a proteja datele transmise in format digital, fie ca vorbim de corespondenta oficiala, de afaceri sau in interes privat. Semnatura electronica ce este emisa prin intermediul unui certificat calificat, avand aceeasi valoare legala ca semnatura olografa stampilata de pe un document clasic. Odata ce aceasta tema a devenit o preocupare majora a factorilor de decizie au aparut si texte legislative care sa stabileasca cadrele legale cu privire la semnatura electronica.

Conform acestora, inscrisul electronic ce are atasat o semnatura electronica simpla are acelasi efect ca si actul autentic numai daca este recunoscut de persoana caruia i se opune. In instanta, partea care invoca o semnatura electronica trebuie sa dovedeasca faptul ca eaceasta are caracter legal. Atunci cand certificatul digital prin care se emite semnatura electronica este suspendat de instanta, furnizorul are datoria de a pune in aplicare hotararea in maxim 24 de ore.

La momentul actual, in tara noastra semnatura electronica este folosita mai ales de catre firmele mari si mijlocii pentru depunerea declaratiilor fiscale. In acest sens, incepand cu data de 1 iulie declaratiiile electronice vor deveni obligatorii pentru categoriile sus-mentionate. De la aceasta data, Declaratia 112 privind plata contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta persoanelor asigurate se va depune doar online.

Lasă un răspuns