Din 2012, declaratia 112 (declaratia unica) se depune exclusiv online pe site-ul e-guvernare.ro, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat.
Certificatul digital calificat poate fi cumparat de la unul dintre cei trei furnizori acreditati de servicii de certificare din Romania, respectiv certSIGN, Digisign si Trans Sped, iar pretul este de 47 de Euro fara TVA la primii doi si de 54 de Euro la Trans Sped. certSIGN livreaza gratuit certificatul oriunde in tara si ofera gratuit 60 de marci temporale pe luna timp de un an.
Dupa ce si-a achizitionat si instalat certificatul digital, contribuabilul trebuie sa-si inregistreze certificatul pe site-ul ANAF la sectiunea Declaratii electronice. Pentru inregistrarea certificatului digital se vor urma acesti pasi:
-   Se descarca documentul de confirmare, se completeaza, se semneaza electronic si se transmite  furnizorului certificatului digital pentru a-l contrasemna,
-Â Â Â Â Documentul de confirmare contrasemnat de furnizor se incarca pe site-ul ANAF,
-Â Â Â Â Se imprima, se semneaza olograf si se stampileaza formularul 150 generat automat de portalul ANAF,
-Â Â Â Â Formularul 150, actul de identitate al titularului si documentul care atesta calitatea titularului certificatului digital de reprezentant legal al contribuabilului (sau imputernicirea) se prezinta la orice unitate fiscala.
Dupa transmiterea online a declaratiei 112 completata si semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat, trebuie verificata starea ei pe site-ul ANAF. Â Obligatia depunerii declaratiei este indeplinita, doar daca declaratia este validata pe serverul ANAF.
In acest sens, se acceseaza portalul ANAF si se completeaza campurile din tabelul âPentru declaratii depuse onlineâ. In campul Introduceti indexul de incarcare se introduce codul primit la incarcarea declaratiei 112 pe e-guvernare.ro, in timp ce in campul Introduceti CUI-ul societatii, se introduce CUI-ul societatii pentru care a fost depusa declaratia.
Dupa introducerea acestor date se apasa butonului Verificare, fapt care va genera o recipisa care descrie starea declaratiei respective. Exista trei stari posibile:
-Â Â Â Â Validata,
-Â Â Â Â Validata, dar cu erori (sume gresite, angajati nedeclarati etc.) â se va depune o declaratie rectificativa cu datele corectate. Ulterior va trebui verificata, urmand aceiasi pasi, si starea acestei declaratii.
– Â Â Nevalidata. In aceasta situatie se va depune o noua declaratie 112 completata corect, in termenul stabilit de lege. Starea ei va trebui verificata ulterior.
Conform OG 29/2011 a Codului de procedura fiscala, data depunerii declaratiei 112 este considerata data la care declaratia 112 a fost inregistrata pe site-ul e-guvernare.ro avand un continut valid.