Potrivit art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz, se pot depune online doar avand atasate o semnatura electronica extinsa.
Ce este semnatura electronica extinsa?
Potrivit Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, o semnatura electronica extinsa este acea semnatura care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este legata in mod unic de semnatar;
b) asigura identificarea semnatarului;
c) este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;
d) este legata de datele in forma electronica, la care se raporteaza in asa fel incat orice modificare ulterioara a acestora este identificabila;
Cum se obtine semnatura electronica extinsa?
Semnatura electronica extinsa este creata pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare si a unei aplicatii specializate pe crearea semnaturii. Semnatura creata astfel are valoare legala si garanteaza datelor semnate autenticitatea, integritatea si nerepudierea.
Prin comparatie, semnatura electronica simpla este semnatura care nu ofera acoperire legala datelor semnate electronic. Semnatura electronica simpla este creata pe baza unui certificat digital simplu.
Kit-ul de semnatura electronica, format din certificatul digital calificat stocat pe un token USB (dispozitiv criptografic) si aplicatia pentru crearea semnaturii electronice, poate fi obtinut de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 euro + TVA.
Cel mai mare furnizor de servicii de certificare din Romania livreaza gratis certificatul oriunde in tara si ofera cea mai rapida modalitate de obtinere a documentului de confirmare (3 minute).
Indiferent de furnizorul de la care este achizitionat, certificatul digital permite semnarea elecronica a unui numar nelimitat de documente in format electronic timp de un an, in relatia cu institutii precum ANAF, CNAS, SEAP, ITM, CSSP, CNVM, ONRC, Monitorul oficial, Depozitarul Central si cu partenerii de afaceri (facturi, contracte note de comanda, rapoarte, constatari, mostre etc.)