Din 2013, declararea impozitului anual pe venitul din salarii se va realiza prin depunerea declaratiei 205 pentru fiecare salariat – in locul fiselor fiscale -, in conformitate cu Ordinul ANAF nr. 1913 publicat in âMonitorul Oficial nr. 0850 din 17.12.2012.
Cine depune declaratia 205
Declaratia 205 privind impozitul pe venitul realizat de persoanele fizice se depune de catre:
- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului,
- intermediari/societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de invstitii
- alti platitori de venit, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decatpartile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.
Termenul de depunere
Declaratia se completeaza si se depune anual:
- pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent pentru anul precedent;
- ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa anterior, completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie „X” in casuta corespunzatoare.
Completarea si depunerea declaratiei
Declaratia 205 se completeaza utilizand programul de asistenta pus gratis la dispozitie de ANAF.
Declaratia trebuie depusa in format electronic (document PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, insotit de exemplarul in format tiparit, semnat si stampilat, potrivit legii.
Formatul tiparit se se obtine utilizand aplicatia informatica de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in Sectiunea IV âDate informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venitâ si Sectiunea V âDate informative privind impozitul pe veniturile din salariiâ, din formular.
Formatul tiparit se listeaza in doua exemplare. Originalul se depune la organul fiscal, impreuna cu formatul electronic, in timp ce copia se pastreaza de catre platitorul de venituri.
Declaratia 205 poate fi depusa si online, pe portalul eâguvernare.ro, pe baza kitului de semnatura electronica extinsa obtinut de la un furnizor acreditat de servicii de certificare.
Pretul unui kit de semnatura electronica extinsa – care permite depunerea online a declaratiilor fiscale pentru un numar nelimitat de contribuabili – este de aproximativ 47 de euro, fara TVA.
certSIGN, cel mai mare furnizor de servicii de certificare, livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara si ofera asistenta tehnica specializata, disponibila nonstop, atat pentru instalarea cat si utilizarea kitului de semnatura.