Semnatura electronica protejeaza mediul inconjurator

In Romania, semnatura electronica este utilizata mai ales pentru depunerea online a declaratiilor fiscale, raportarea online catre CNAS, participarea la licitatii publice desfasurate prin SEAP si, in curand, pentru semnarea documentatiei pentru finantari europene.

Declaratii fiscale online

Datorita semnaturii electronice, milioane de documente, care pana nu demult trebuiau depuse la ghiseele institutiilor, pot fi transmise online, nemaifiind nevoie ca ele sa fie tiparite. Daca luam exemplul declaratiilor fiscale pe care contribuabilii le depun la ANAF, ne putem face o parere despre impactul ecologic al semnaturii electronice.

Cele 766.641 de firme active din Romania depun  la ANAF pentru fiecare luna a anului cel putin o declaratie fiscala: declaratia 112 – un formular de 5 pagini care se depune exclusiv online, in format electronic. Daca s-ar depune la ghiseu, ANAF ar primi in fiecare an de la contribuabili aproape 9,2 milioane de declaratii 112, care ar insuma nu mai putin de 46 de milioane de pagini tiparite.

Daca estimarea howstuffworks.com – potrivit careia dintr-un arbore de dimensiuni medii s-ar realiza aproximativ 80.000 de coli de hartie A4 – este corecta, cele 46 de milioane de pagini ar fi echivalentul a 92000 de topuri de hartie sau 575 de copaci.

Pe langa declaratia 112, firmele mai pot depune online – si multe dintre ele fac asta – urmatoarele declaratii fiscale: D100, D101, D102, D103, D104, D120, D130, D200, D205, D300, D301, D390 VIES, D394, D401, D710. Desi nu toate firmele au obligatia de a depune aceste declaratii, cantitatea de hartie care s-ar economisi prin depunerea lor online ar fi una semnificativa.

Semnarea documentatiei pentru fondurile europene

Ministrul Fondurilor Europene, Ciprian Nica, declara saptamana trecuta ca in perioada 2007-2013, ministerul pe care il conduce a primit de la beneficiarii si potentialii beneficiari de fonduri europene nu mai putin de 3 milioane de documente tiparite, doar pentru unul dintre programele operationale finantate prin fonduri europene, respectiv Programul Operational Capital Uman (POCU). Incepand din luna noiembrie, documentele pentru acest program se vor depune online, urmand ca in perioada urmatoare depunerea online sa fie adoptata si in cadrul celorlalte 5 programe.

Semnarea oricarui document electronic, pentru a-i oferi valoare legala

Semnatura electronica poate fi utilizata, de asemenea, pentru a da valoare legala documentelor electronice. Documentele de orice fel, inclusiv contractele, dobandesc valoare legala in momentul cand sunt semnate electronic, insa foarte putini o folosesc pentru a semna alte documente decat cele solicitate de ANAF, CNAS, ONRC, SEAP, ASF, MEF sau alte institutii publice.

Semnatura electronica elimina, asadar, nevoia ca milioane de documente sa fie tiparite, lucru care echivaleaza cu salvarea a sute sau mii de arbori in fiecare an si eliminarea unor drumuri pana la ghiseele institutiilor, lucru care, la randul sau, inseamna mai putin combustibil fosil consumat si un aer mai curat.

Lasă un răspuns