Revocarea certificatului digital

Echivalentul unui act de identitate in mediul on-line, certificatul  digital calificat permite identificarea fara echivoc pe Internet prin crearea si utilizarea unei semnaturi electronice cu valoare legala.

Prin aplicarea semnaturii electronice extinse se garanteaza autenticitatea, integritatea si nerepudierea  datelor transmise on-line catre partenerii de afaceri sau catre institutiile statului. Iar prin criptarea datelor transmise este asigurata confidentialitatea lor.

Certificatul digital poate fi folosit pentru semnarea electronica si transmiterea documentelor in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC),  Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Monitorul Oficial etc.

In relatia cu partenerii de afaceri, certificatul digital poate fi folosit pentru semnarea electronica, criptarea si transmisterea unui numar nelimitat de documente, indiferent de tipul lor: facturi, contracte, constatari, rapoarte financiare etc.

Furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped. Pretul certificatului digital este de 47 Euro, fara TVA, la primii doi furnizori si de 54 Euro, fara TVA la Trans Sped. certSIGN ofera gratuit 60 de marci temporale pe luna timp de un an, aplicatia clickSIGN pentru crearea semnaturii electronice si livreaza gratuit certificatul oriunde in tara.

Potrivit Legii nr. 455/2001, certificatul digital trebuie revocat in urmatoarele situatii:
-          Cand informatiile din certificatul digital nu mai corespund realitatii (de exemplu, la schimbarea numelui);

–          Daca se dovedeste ca certificatul a fost emis in baza unor informatii eronate sau false;

–          In cazul compromiterii sau al folosirii de catre persoane neautorizate a cheii private asociate cheii publice din certificatul digital;

-          Algoritmii criptografici de pe token-ul pe care se afla certificatul digital au fost compromisi sau nu mai ofera protectia necesara;

-          Titularul certificatului digital nu respecta contractul incheiat cu furnizorul de servicii de certificare;

-          Cand o hotarare judecatoreasca dispune suspendarea;

-          La cererea semnatarului, dupa verificarea identitatii acestuia;

-          La decesul sau punerea sub interdictie a semnatarului.

Furnizorul de servicii de certificare poate revoca certificatul daca se confirma una dintre situatiile de mai sus.  Furnizorul il va informa de urgenta titularul despre suspendarea sau revocarea certificatului si va specifica motivele revocarii.

Certificatul digital poate fi revocat de titularul lui (daca a fost emis pentru o persoana fizica) sau, daca a fost emis pentru o organizatie, de o persoana autorizata din cadrul ei.

Solicitarea revocarii certificatului digital se poate face online sau la sediul furnizorului. Certificat digital va fi revocat in cel mult 24 de ore de la solicitare.

Lasă un răspuns